Közelítõkulcsos (proximity) ajtónyitó

 

A beléptetés szempontjából három féle kaputelefon létezik:

 1. csak a felcsengetést és beszédet, illetve a lakásból történõ ajtónyitást teszi lehetõvé,

  Felismerhetõ arról, hogy csak a lakáshívó gombok és a névjegytartók vannak rajta, de egyéb billentyûzet, tasztatúra nincs

   

 2. felcsengetést, beszédet, lakásból történõ ajtónyitást és lentrõl számkóddal történõ ajtónyitást biztosít

  “Különös ismertetõjegye”, hogy numerikus billentyûzete van, ami felhasználható – többek között – arra is, hogy lakásonként külön ajtónyitó kód lehessen, a bejárati ajtó kintrõl történõ nyitásához.

   

 3. mindezeket tudja, plusz rendelkezik közelítõkulcsos, vagy érintõkulcsos beléptetõvel.

Jószerével nem is látható rajta, hogy tudja a közelítõkulcsos, vagy éppen - nagyon ritka esetben - az érintõkulcsos trükköt.

 

Pedig micsoda elõny!

 

 

Hogyan is nyitható kintrõl a bejárati kapu, vagy ajtó?

Köztudott, hogy hazaérkezvén, a kaputelefonos, mágneszáras lépcsõházi bejárati ajtókat - a kaputelefon típusától függõen - két módon lehet kinyitnia a lakónak:

 

 1. A lakásban tartózkodó beenged bennünket

2 kulccsal kinyitjuk a bejárati zárat

3. bepötyögjük a lakáskódunkat a kaputelefon billentyûzetén (ha van rajta).

Azon kaputelefon központoknál, amelyeknél nincs számbillentyûzet, csak kulccsal történhet kívülrõl az ajtónyitás

Mindhárom módszer biztonságos, megbízható, azonban jelentõs hátrányokkal rendelkezik:

 

 

A kulcsos és kódos nyitás lényege:

Ha kulccsal nyitjuk az ajtót, akkor elõ kell keresni a kulccsomót, ki kell választani a megfelelõ kulcsot, majd, beillesztve a zárba, a másik kézzel, vagy lábbal be kell nyomni az ajtót, miközben elfordítva tartjuk a kulcsot. Igazi, kétkezes megoldás, ami eléggé kényelmetlen, ha közben csomagot cipelünk, amit az ajtónyitás idejére nem árt letennünk. Ráadásul a kezünkre is vigyázni kell, mert az elforgatott kulcsot tartó kezünket könnyen felsérti az ajtótok.

 

Elõnye: illetéktelenek hiába vannak jelen a zárnyitáskor, kulcs hiányában nem tudnak bejönni.

Hátránya: - nehézkes a nyitás, sok esetben mindkét kézre szükség van a nyitáshoz, bejutáshoz

- elvesztése esetén a megtaláló be tud jutni a talált (lopott) kulccsal.

Ha lakáskóddal nyitunk, egy fokkal jobb a helyzet. Azonban, itt egy számsort kell bepötyögnünk, közben - típustól függõen - még egy plusz gombot is meg kell nyomni: a törlés, vagy a kulcs jelzésû gombot. Helyes kódok esetén mûködésbe lép a zárnyitó elektronika és néhány másodpercig nyitható (belökhetõ) az ajtó. Számottevõen kényelmesebb megoldás, mint a kulccsal történõ birkózás.

Elõnye: egyszerûség

Hátránya: kifigyelhetõ a kód, illetéktelenek kifigyelhetik mögöttünk állva, hogy milyen számokat

ütöttünk be és a titok többé már nem titok.

.

Van azonban egy harmadik módszer, ami ötvözi az egyszerû, kényelmes kezelhetõséget és a nagyfokú biztonságot: a közelítõkulcs alkalmazása.

Az RFID-kulcs (közelítőkulcs) legelterjedtebb változatai a kulcskarikára fűzhető zseton, illetve a bankkártya méretű és alakú plasztik lap.  Amilyen egyszerűnek tűnnek, legalább annyira bonyolult a bennük található elektronika.  

Nos, mi is az a közelítõkulcs? Nevezik ezt RFID technológiának (RFID: Radio Frequency IDentification, azaz: rádiófrekvenciás azonosító), vagy egyszerûen csak - kissé flancolva, angolul -: proximity azaz közelítõkulcsnak.

Lényege, hogy egy elektronika van beépítve a kaputelefon kapunál lévõ dobozába (vagy valahova a bejárati ajtó közelébe) és a tulajdonosnál pedig egy kis bankkártya méretû és alakú mûanyag lapocska, vagy kulcstartóra fûzhetõ mûanyag korong van. Ezt a mûanyag lapot, vagy korongot pár centiméterre hozzáközelítve a beépített elektronikához, ez utóbbi beolvassa a kártyába, korongba épített információt, és ha elõzõleg õket már "megismertették" egymással, akkor az elektronika kinyitja a bejárai ajtó mágneszárát.

Ugye milyen egyszerű? Elég néhány centire akészülékhez közelíteni az RFID kulcsot, és már nyílik is az ajtózár!

Ha plasztikkártya kivitelű RFID kulcsunk van, az ki se kell venni a pénztárcából, igazolványtokból, vagy amiben tartjuk, elegendő azzal együtt a készülékhez tartani!

Ha nem "ismerik" egymást, azaz, elõzõleg nem programozták fel õket egymáshoz, akkor nem lép mûködésbe a nyitómechanizmus.

                                 Hátránya: elõ kell venni a plasztikkártyát, vagy kulcstartót

                                 Elõnye: - könnyû, kényelmes kezelhetõség,

                                                   - nem kell számokat megjegyezni,

- elvesztés esetén törölni lehet a kulcsot a rendszerbõl, így a megtalálója (vagy tolvaj) nem fogja tudni használni,

- pótlása, új kulcsok hozzáadása "összeismertetése", azaz felprogramozása egyszerû, de azt csak az a személy tudja elvégezni, aki jogosult a kaputelefon programozására, vagy aki rendelkezik a beépített RFID elektronika mesterkulcsával.

 

 

Hogy mennyire megbízható és biztonságos az RFID rendszer?

Az ipar, a kereskedelem, a szolgáltatási terület évek óta alkalmazza, tehát nem lehet túl haszontalan. Sokan nem is gondolják, hogy nap-mint nap találkozunk velük, csaképpen nem sejtjük, hogy ezzel van dolgunk. Ilyenek például bizonyos áruvédelmi rendszerek a boltokban, a szállodai szobák kártyás beléptetõinek tetemes része, vagy éppen a parkolókban használt beléptetõ sorompók jó néhány típusa.

Amilyen egyszerû a használata, annyira bonyolult és magas szintû a mûködése, ezáltal pedig a biztonsági fokozata.

Az újabb, korszerûbb kaputelefonok (fõként a többlakásos, társasházi rendszerek) már készülnek RFID elektronikával is (külsõre semmi különbség közöttük), azonban nálunk nehézkes az elterjedése, pedig árban néhány ezer forint mindössze a különbség az RFID-et tartalmazó és az anélküli központ között.

Éppen az elõbb felsorolt elõnyei miatt célszerû megfontolni a már meglévõ kaputelefonokba is az RFID elektronika beépítését, különösen abban az esetben, ha a központ az egyszerûbbek közé tartozik, azaz még számkódos nyitást sem tesz lehetõvé.

Egy ilyen RFID rendszer beépítése anyagilag nem megterhelõ, egy közelítõkulcs ára pedig nem több mint amennyiért a nagy bevásárló központok jó részében megtalálható kulcsmásoló cég egy sima lakáskulcsot lemásol.

Vissza / Back